torsdag 1 november 2012

Körkort vid 25?!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15704689.ab
Kopiera den här länken och klistra in i adressfältet så kan ni läsa artikeln.
Vad det handlar om är att forskare har kommit fram till att åldern för att få ta körkort borde höjas till 25 år, för innan dess är inte hjärnan färdigutvecklad. Man tror att man på detta sätt skulle kunna sänka antalet olyckor. Jag tycker egentligen inte att tanken är helt fel. Vid 18 år är man inte så gammal. Men det skiljer å andra sidan ganska många år mellan 18 år och 25 år. Det negativa är att arbetsmarknaden idag många gånger kräver körkort. Skulle med andra ord bli svårt för många 19-åringar att få jobb. Å andra sidan tar långt ifrån alla körkort vid 18-års ålder, och alla de som inte har körkort är väl inte arbetslösa... eller?! Du får inte handla på systemet innan du fyllt 20, antar att man inte anses mogen nog att klara av det. Men du får däremot köpa sprit ute på krogen från 18 (lite dubbel moral?), du har rösträtt från 18 år. Vilket jag tycker är för tidigt. De flesta 18-åringar är nog inte särskilt insatta i politik, utan röster som föräldrarna gör( min åsikt, finns helt säkert många som inte håller med mig!) Av någon anledning anses man vara vuxen nog att köpa sprit på krogen, kör bil, och rösta vid 18 år, men man är INTE vuxen nog att få köpa sprit på systemet... Min åsikt är att höja allting till minst 20 år, eller kanske tom 22. Att hjärnan inte är färdigutvecklad förens vis 25 års ålder kan vi inte göra så mycket åt. Då kanske vi borde anpassa hos efter det och höja åldern till 25? Vad tycker ni?

Idag har jag suttit i skolan och pluggat inför tentan hela dagen. Just nu känns det riktigt bra, känns som jag förstår, vad jag läser, och även som att det fastnar. De bådar gott inför tentan nästa fredag. När jag kom hem strax efter kl 17 hade Tomas maten färdig. Köttfärssås och spaghetti. På dagis idag hade de fått soppa, något som Felix inte alls äter, till mellanmål hade de fått pannkaka och det hade han ätit desto bättre av. Det märks verkligen när Felix ätit dåligt på dagis, för då äter han jätte bra här hemma till middag. När han ätit bra på daigs äter han sämre här hemma till middag...

I natt kom Ella in till oss. ;
- Jag vill ligga bredvid dig mamma.
Jag är så trött vid den tiden så jag bara lyfter på täcket och låter henne krypa ner, borde kanske försöka gå tillbaka med henne, men jag orkar inte. Kan hoppas att det var en tillfällighet, hon har faktiskt sovit i sin säng den senaste veckan!

Felix är frisk igen nu. Idag var första dagen på dagis på 1 vecka. Får se hur länge han håller sig frisk denna gång. Min förkylning släpper inte riktigt taget. Å andra sidan bryter den inte riktigt ut heller. Lite små snorig, lite känningar i halsen, inge mer. Jovisst min asmta känner jag självklart av. Tomas mår inte heller topp. Nu har han också fått ögoninflammation och ont i halsen. Jag gillar hösten på många sätt, men dessa förkylningar gillar jag inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar