torsdag 10 december 2009

Sömn

Just nu är det sömnen som är det stora problemet med Ella. på flera sätt:
# Svårt att få henne att sova på kvällen
# Hon vaknar på natten
# Hon vaknar tidigare på morgonen

Svårt att somna på kvällen - 5-minuters metoden
http://www.barnfamiljen.com/templates/article.asp?id=2094&section=2
Den är omstridd, en del gillar den inte alls. Vi har hittills inte behövt ta ställnig till vad vi tycker, eftersom Ella har somnat snällt själv. Sedan några veckor tillbaka så har vi suttit inne hos henne tills hon har somnat, har tagit ca 15 - 30 minuter. Så länge någon av oss har suttit där inne har hon vart lugn. Men de senaste dagarna har det inte spelat någon roll att vi suttit där inne, hon har skrikit ändå. Har tagit upp till 1 1/2 timme att få henne att sova. Så nu har vi börjat pröva denna metod. I går jobbade jag kväll så då fick Tomas lägga henne själv. Han la henne vid tjugo över sju, kl åtta sov hon. Idag la jag henne vid tjugo i åtta. Åtta sov hon. Så fungerar detta så borde det ju bara ta ca 10 minuter att få henne att sova. Fortsättnign följer.

Vaknar på nätterna:
Har hon gjort nu några nätter. Eftersom jag jobbar så är det Tomas som har tagit hand om henne när hon vaknar på nätterna. För att vara helt ärlig. Så är han mycket bättre än mig på att få henne att somna om. Enligt honom så har hon pruttat en hel del på nätterna när hon vaknat. Så sen i går har vi prövat något som vi inte använt sedan hon var drygt 6 månader: Minifom. Som ska hjälpa mot gaser. I natt sov hon faktiskt hela natten. Hoppas att hon gör det även i natt.

Vaknar tidigare på morgonen:
Vi är lite bortskämda med att Ella tidigare har sovit till mellan 8 - 9 på morgonen. SÅ när hon nu börjar vakna vid halv sju sju så känns det väldigt tidigt. När hon sover till 8 -9 har hon fått lunch vid halv tolv och sedan sovit middag mellan ca 12.30 - 14. Men nu när hon vaknar redan runt kl 07, så är det länge att vara vaken till 12.30. Så nu prövar vi att ge henne lunch redan vid 11 och sedan sova ca 11.30 - 13. OCh då blir det lagom att vi lägger henne vid ca 19.30 för natten. Detta har vi bara prövat i 2 dagar. Men hittills har det fungerat. Återstår att se hur det blir med hennes sömn nu framöver. Hoppas på att hon sover hela natten....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar