lördag 28 mars 2015

Vaken

Klockan är 6.30. Jag är vaken sedan ca 1/2 timme tillbaka. Vaknade för att gå på toa. Gav upp tanken på att lägga mig i sängen igen.... alldeles för trångt. Ligger 2 sovande barn på korsen och tvären i vår säng. Våra älskade barn har knuffat ut sina föräldrar ur sängen. Vi hade ett tag när de båda sov i sina sängar. Felix började komma in till oss när han blev sjuk, och Ella ungefär samtidigt. Det är lite mer än en vecka sedan. Efter det har de kommit in båda två någongång under natten. På ett sätt är det mysigt att båda barnen nära. Men det stör ju helt klart nattsömnen en aning. Kanske borde vi gå tillbaka med dem på en gång när de kommer till oss. Men samtidigt har jag en filosofi att de nog behöver lite extra närhet just nu och därför kommer in till oss.De är på skola och dagis mellan 7-ca 17 varje dag. Vi har ca 2 timmar vaken tid tillsammans innan de ska gå och lägga sig. Av dessa 2 timmar står jag säkert 1 timme i köket för att laga mat och sedan göra ordning i köket. Det ger oss 1 timme (!) Tillsammans varje dag. Förutom de dagar då jag går iväg och tränar innan barnen gått och lagt sig... Då kanske vi får 1/2 timme tillsammans. Detta spär självklart på mitt dåliga samvete, samtidigt är träningen SÅ viktig för mig. För att få bort stressen ur kroppen efter en hektisk dag på jobbet. Därför är det kanske inte då konstigt att barnen kommer in till oss på natten för att tanka närhet. Vad är det för samhälle vi lever i just nu? Kanske var det bättre på 50-talet när många kvinnor var hemma-fruar? Då hade de iallafall tid för sina barn. Fast jag tycker om att jobba. Skulle inte vilja vara hemma på heltid. Men tror absolut att förkortad arbetstid skulle göra mycket för många barnfamiljer. 6 timmars arbetsdag istället för 8 timmar. Skulle ge 2 timmar extra med familjen. Det hävdas att samhället inte skulle ha råd med det, så är det kanske. Jag är ingen ekonom. Men jag kan inte låta bli att fundera på om det inte skulle gå runt i allafall. Det borde ge fler arbetstillfällen. Fler får dela på jobben, vilket borde minska arbetslösheten (vilket också kostar pengar) Färre skulle kanske bli sjukskrivna för utbrändhet?! Sjukskrivningar kostar också pengar för samhället. Min uppfattning är att det bara blir fler och fler som sjukskriva för utbrändhet. Jag är inte ett dugg förvånad över det. Det är inte lätt att få i hop vardagspusslet med 2 heltidsarbetande föräldrar.... Men som sagt jag är ingen ekonom, eftersom inget parti har tagit tag ordentligt i detta med 6 timmars arbetsdag så anser nog ekonomerna att "vi" inte skulle ha råd med att ändra heltider till 6 timmars arbetsdagar....
På jobbet är det ganska stressigt just nu. Hinner precis göra klart det jag ska när arbetsdagen är slut. Men ofta med en oro över om jag missat något. Inte ovanligt att jag "tar med mig jobbet hem" Inte bokstavligt talat. Men att jag funderar på det hemma. Vilket självklart skapar en stress. Det är här träningen kommer in och är så viktig för mig, då kopplar jag oftast bort jobbet helt. Jag tänker att för att klara ett helt arbetsliv (jag har säkert minst 30 år kvar att arbete) så måste jag lära mig att lämna jobbet på jobbet. Hemma vill jag vara med min familj inte med jobbet!!!
Mycket tankar och funderingar så här tidigt på morgonen. Idag var planen att vi skulle åka hela familjen hem till en kompis till mig som precis blivit färdig distriktssköterska. Hon ska ha öppet hus idag för att fira att hon är klar. Ett tag såg det ut som bara Ella och jag skulle åka med tanke på Felix långdragna feber. Men nu mår Felix bra. Men nu har Tomas blivit sjuk istället så det blir nog jag och barnen som får åka.
Ella har precis vaknat. Avslutar med kommentaren Ella fällde när hon kom ut till oss i soffan
-Jag sparade lite sovning tills vi ska åka bil, för det är långt till Martin (Martin är min kompis son som är 1 år äldre än Ella)
Ha en bra lördag allihop :)

2 kommentarer:

  1. Du skriver så klokt och bra, kära dotter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Mamma eller pappa?!? Mina tankar en tidig lördagsmorgon :)

      Radera