tisdag 27 augusti 2013

Mardrömmar

I söndags fm var jag i en park här i närheten med barnen. Tillsammans med min mamma-grupp (Felix) och min syster. Jag och min syster hade tagit med oss lunch för att äta i parken. Ni som känner mig vet att jag är ganska, eller mycket rädd för getingar... Min syster är inte mycket bättre. Jag har ändå blivit lite bättre med att hantera in rädsla. För några år sedan sprang jag så fort jag såg en geting. Idag kan jag handskas med 1 geting, kanske 2, men sedan tycker jag att det börjar bli för mycket. Hursom helst vi packar upp vår lunch. Jag lägger upp makaroner och köttbullar itll barnen på varsin tallrik. Dröjer inte länge innan det första getingen visar sig. Jag försöker vara lugn och viftar bort en.
- Sitt stil, så gör den inget, säger jag pedagiskt till barnen.
Strax dyker getingen nr 2 upp, jag tycker fortfarande jag är ganska lugn, men när geting, 3, 4 och 5 kommer känns det inte helt trevligt längre. Om inte annat kan barnen av misstag råka få en geting i munnen. Getingarna satte sig på köttbullarna, och makaronerna. Barnen tyckte också det var obehagligt, så vi gav upp det hela. Jag hade en del mat kvar i kylväskan så vi fick äta på stående fot. Jag matade barnen med köttbullar och makaroner, direkt ur lådan, och då fick vi faktiskt vara i fred. Kanske berodde på att tallrikarna med mat stod kvar där vi suttit från början och där var det en hel del getingar. Kände lite smått panik, jag kunde ju inte gärna lämna maten kvar där. Måste på något sätt slänga den. Men det var full med getingar på och runt tallrikarna... Jag vet inte hur getingar funkar, men jag fick en uppfattning av att de plockade med sig mat, för emellanåt försvann de och då trodde jag nästan att de var borta, men strax var de tillbaka igen. Jag lyckades iallafall vid något av dessa tillfällen då de flygit iväg med lite mat att ta en tallrik i taget och kasta maten. Otroligt otrevliga djur de där. Jag försöker verkligen, jag vill itne överföra min rädsla på barnen, men när vi sitter och äter, och de äckliga djuren sätter sig i barnens mat, vad ska man göra?
    I natt kom Ella in till oss runt kl 3. Jag frågade om hon drömt något läskigt?
-Jag drömde om getingar. De var massa getingar i min säng. De kröp på min rygg...
Inte så svårt att lista ut var denna mardröm kom i från... 1-2 timmar senare kom även Felix. Behöver kanske inte säga att jag inte sov så jätte bra de sista timmarna?!

Fick ett mail från dagis. Från Felix avdelingen med kort på Felix och en kompis till honom. De jobbade hårt på att få Felix att få plats i docksängen....

Får hjälp av en kompis att bäda :)

Tillslut lyckas de, men inte ser det helt bekvämt ut ;)

måndag 26 augusti 2013

Fjärde tanden

Tänk att helgerna alltid går så fort. Tomas har jobbat hela helgen. Barnen och jag har haft en lyckad helg, med mycket lek, och bus.
I natt tappade Ella sin fjärde tand. Har anat hela helgen att det är på G. I morse när jag väckte henne såg jag att tanden var borta. Blev först lite orolig för att hon svalt den ( jag vill spara hennes tänder) men hittade den efter ett tag i hennes säng. Nu har en typisk "6-års glugg" i munnen, innan hon ens fyllt 5 år. Men gulligt ser det ut :)
Ikväll var Ella och jag över till en granne, hennes son fyller 4 år idag, så hon bjöd på fika. Barnen lekte bra, och vi hann prata lite, innan det var dax att gå hem och sova. I morgon jobbar jag mitt sista planerade pass på ASIH. Har semester ons, tors, fre för att kunna sitta och plugga. På måndag kör skolan i gång igen. Fullt upp med D-uppsats. 10 veckor skola kvar innan jag är färdig dsk.

torsdag 22 augusti 2013

Pott-träning

Idag när jag cyklade hem från jobbet mötte jag en flicka något äldre än Ella och en lite pojke något äldre än Felix som kom cyklande. Flickan på en vanlig cykel, utan stödhjul, och pojken på en "springcykel" ( inte säker på att det är så cykeln heter, men det är iallafall en cykel utan trampor för att barnet ska lära sig hålla balansen) ingen vuxen såg jag, möjligtvis att det var barnens mamma som var en bra bit längre bort bakom ett krön. Men därifrån hon stod hade hon ingen koll på barnen. Men det jag reagerade på var att ingen av barnen hade hjälm... Jag cyklar inte utan hjälm, och jag skulle ännu mindre låta mina barn göra det. En 5-6 åring är förmodligen inte helt säker på sin cykling, och en 2-3 åring på en "springcykel" är det förmodligen inte heller. Borde barnen inte ha hjälm?

Efter att ha hämtat Ella och Felix på förskolan gick vi hem för att påbörja middagen. Jag kom idé att det kanske är dax att börja pott-träna Felix. Tog fram pottan. Han satte sig på den, och lyckades klämma fram några droppar kiss. Men han har inte ro att sitta på pottan, för han är så nyfiken på att titta vad som kommit i pottan. Tomas och jag bestämde att vi iallafall skulle pröva att låta honom vara utan blöja ett tag, och satte istället på honom ett par kalsonger. Han såg så söt ut när han sprang runt i sin tröja och kalsongerna. Vi var noga med att han inte fick vara i soffan eller i någon säng utan blöja. Kiss på golvet är lätt att torka upp, värre med en nerkissad soffa eller säng. Frågade hon vid upprepade tillfällen om han behövde kissa eller bajsa... Men svaret var alltid desamma.... " Nej" Passade även på att känna så att kalsongerna var torra... Det fungerade bra...... Säkert 1 timme var han utan blöja när kalsongerna plötsligt var blöta. Han hade inte sagt till att han behövde kissa, och han sa inte heller till när kalsongerna blev blöta. Han verkade inte särskilt besvärad av det. Då gav vi upp, jan är nog inte mogen för att sluta med blöja än. Efter att ha tvättat av honom och satt på honom en blöja började sökandet efter den misstänkte kiss-pölen som borde finnas någonstans. Vi hittade den på golvet i Ellas rum. Som tur var upp någon matta. Var värt ert försök, men vi får nog vänta ett tag till :)

Inatt kom Ella in till oss vid 1-2 tiden. Jag var som vanligt när hon kommer in, alldeles för trött för att orka gå tillbaka med henne. Vi somnar snabbt om, men ca 2 timmar senare kommer Felix också. Vår säng är inte stor nog för två vuxna, och två barn som ligger allt annat än still. Jag bar tillbaka Felix till hans säng. Men det dröjde inte länge innan han kom tillbaka igen. Då bar Tomas tillbaka honom. I den vevan vaknar Ella till. Jag hann tänka att bara inte hon börjar gråta, eller skrika nu. Hon sätter sig upp, tittar på mig och säger;
- Jag kan gå in till min säng mamma.
Varpå hon klättrar ur vår säng, när hon går förbi Felix rum säg hon;
- Pappa, jag går och lägger mig i min säng...
Och så gick hon... Kvar låg jag förvånad och fruktansvärt stolt över vår lilla dotter. Jag trodde Felix skulle komma in igen, men det gjorde han inte. Så det som ett tag såg ut att bli en tuff avslut på natten med fyra stycken i vår säng, blev istället en lugn natt med bara Tomas och jag som fick sova utan att få en fot i ansiktet, eller i magen, eller bli ur puttade ur vår säng.

I morgon efter jobbet ska jag och barnen åka till en kompis till mig i Huddinge. Vi kommer att sova kvar där. Vi vuxna ska äta kräftor, mmmm. På lördag åker jag och barnen över till min syster, och på söndag blir det nog lite parklek, och när Felix sover ska jag försöka passa på att jobba med magister uppsatsen. Och sedan är denna helg över. Men än så länge är det bara tors, och jag borde försöka sova, i morgon ringer klockan 6.10. Godnatt på er :)

tisdag 20 augusti 2013

Plugg

Idag har jag suttit tillsammans med Linda hela dagen och jobbat med vår magister-uppsats. Kändes som vi var riktigt effektiva idag :) Känslan när de här arbetet är klart kommer vara så skön. Den 4.e oktober ska det lämnas in. Efter det börjar den sista kursen, förskrivningsrätt, och sedan är jag färdig dsk.... Förhoppningsvis, om vår magister blir godkänd, och jag klarar tentan i kursen förskrivningsrätt. Ser framemot att börja jobba. Att äntligen få leva på två löner!

Ella och Felix har vart på förskolan idag. Både lämning och hämtning gick smärtfritt. Däremot hade vi en jobbig morgon då Ella absolut inte vill ha de kläderna jag tar fram, inte vill borsta håret m.m. Gråt och skrik innan vi kom iväg. Men väl ute påväg mot förskolan så lugnar hon ner sig. Em/ kväll har vart lugnare. Lite små bråk mellan Ella och Felix. Men mest har de lekt bra ihop. Tomas har jobbat så barnen och jag har vart själva i kväll. Nu sover barnen och Tomas är hemma. Trevlig kväll på er :)

söndag 18 augusti 2013

Förhoppningsvis sista jobbhelgen på LÄNGE!

Den här helgen har jag jobbat. Förhoppningsvis sista helgen jag jobbar på länge. Jag har inga fler helger inbokade. Om två veckor börjar skolan. 10 veckors pluggande och sedan hoppas jag verkligen att jag ska få jobba på någon vårdcentral och då jobba måndag till fredag.
Förra veckan var första veckan på dagis för barnen på 5 eller 6 veckor. Har gått bra. Ella har bytt avdelningen till Stortroll. Den avdelningen är för alla 5-åringar, efter nästa sommar börjar vår lilla tjej skolan... I fredags när jag lämnade barnen hade jag tänkte att lämna Ella först för att om det är någon av barnen som skulle bli ledsen när jag lämnar så är det Felix. Men när vi går förbi hans avdelningen springer han dit och vill gå in. Jag lyfter in honom över grinden och han springer in i full fart utan att titta på mig. På golvet sitter två mammor som håller på att skola in sina barn:
-Wow tänk att det kan gå så där bra, sa en av mammorna.
Kände mig nästan lite stolt för några sekunder, innan Felix tvärvänder och springer ut till grinden och sträcker armarna efter mig.
-Bäja mig, mamma, säger han.
Jag tar upp honom ett litet tag och kramar om honom och säger att han ska få gå in och leka med sin kompisar. Han svara med en ljudligt "NEJ". Hela veckan har det gått så bra att lämna honom och nu bara tvärvänder det. Efter ett litet tag ger jag honom till en av pedagogerna på han avdelningen, varpå han börjar skrika.
-Hejdå Felix, säger jag
Följer med Ella in på hennes avdelningen. Hör Felix skrik ända in på hennes avdelningen... ända och ända, deras avdelningar ligger vägg i vägg så det kanske inte är så konstigt. Men det är tufft för mamma hjärtat att höra honom skrika så. Lämnar Ella utan problem. När jag kommer ut från Ella avdelning skriker Felix fortfarande. Jag står kvar i hallen ett tag, för de få gånger han skrikit så förrut så har det gått över relativt fort. Jag har knappt hunnit ut så har han lugnat sig... Men inte denna gång...Står kvar där ett tag. Pratar med en av han pedagoger och frågar om de tycker att jag ska gå in igen, eller om jag ska gå. Men de tycker inte att jag ska gå in igen. SÅ jag går hem med en klump i magen. Ringer till hans avdelningen ca 10 minuter senare. Då har han lugnat ner sig, och leker som om ingenting hade hänt. När Tomas hämtade på eftermiddagen fick han höra att allt hade gått bra. Själv jobbade jag kväll, så jag fick inte träffa barnen något mer den dagen...

I går jobbade jag mellan 7-15.45. Kunde gå vid 15-tiden, åkte hem och duschade och bytte om, och sedan packade vi in hela familjen i bilen och åkte till min morbror. Min ena kusin bor i Frankrike tillsammans med sin fru (nygifta, gifte sig i mars i år tror jag att det var) och deras dotter på 5 månader. Vi har inte träffats sedan i julas. Nu var de här i Sverige och hälsade på och hade då passat på att bjuda in släkt och vänner för lite mingel och middag. Min kusin har umgåtts en del med Tomas bror Mats. SÅ även Mats, Natalie och Ais var där. En trevlig och lyckad kväll. Roligt att träffa kusinerna och deras respektive och deras barn. Inte så ofta vi får till att ses allihop. Pratade om att försöka få ihop en släkt träff runt jul/ nyår. Hoppas verkligen att det blir av.

Idag har jag också jobbat mellan 7-15.45. Har vart hyfsat väder idag, Tomas gick ner till Nälsta Badet med barnen, tror att de stänger för säsongen idag. Passade på att bada en sista gång innan de stänger...

fredag 9 augusti 2013

Stor och liten

Idag har det inte vart något vidare väder. Vi hade planer på att gå på Grönan med min syster och hennes familj idag. Men efter att ha sett väderrapporterna igår så tänkte vi om. La ner planerna med Gröna Lund. Vi har istället ägnat fm åt handling och städning. Jag hann även med en träningspass. På em åkte jag med barnen till leklandet Stor och Liten. Mötte upp en kompis till mig och hennes två döttrar där. Barnen lekte massor. Ella var alldeles röd om kinderna. Felix lekte på riktigt bra han också. Det klättrades på vulkan ön, hoppades på studsmattor, och klättrades i diverse klätterställningar. Ella hade knappt ro att äta någon middag när vi var där. Men en pannkaka tror jag hon fick i sig. Felix fick nog i sig två iallafall.
Nu har vi precis kommit hem, och efter så mycket lek och spring krävs det nästan ett bad. Så nu avslutar vi kvällen med ett bad innan det är dax för de små vild djuren att gå och lägga sig
Tomas är iväg hos min bror ikväll, så jag får en egen kväll ikväll. Vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Kanske något bra på tv? Annars blir det nog att läsa lite bok, för att fredag avsluta kvällen med något eller några avsnitt av Sex And The City. Men först måste jag få barnen i säng. Trevlig fredag kväll på er alla :)

tisdag 6 augusti 2013

Lillsjön

Idag blev det en utflykt till Lillsjön i Kungsängen. Vi åkte hemifrån strax innan kl 11. Var inte helt säker på att Felix skulle hålla sig vaken i bilen, så han fick en flaska välling strax innan vi åkte. Men han höll sig vaken hela vägen. När vi väl var framme började vi med att bada innan det var dax för lnch.
Klart vatten.




 

Efter att ha badat ett tag ville Felix gå upp, Ella ville bada ett tag till. Jag gick upp med Felix så att han skulle få värma sig, och Tomas stannade kvar i vattnet med Ella.

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">


När Ella och Tomas kom upp ur vattnet blev det lunch. Båda två åt ugnspannkaka med god aptit. Efter maten tog Tomas en promenad med Felix i vagnen så att han skulle somna. Tog inte så lång tid innan de var tillbaka. Medan Felix sov lekte Ella i parken som fanns där, och vi hann även bada lite till. När Felix vaknade strax efter kl 15 fick de leka ett tag till innan vi begav oss hemåt. En lyckad dag på stranden :)

måndag 5 augusti 2013

Grillning

I går när jag kom hem från båten tog vi en lugn eftermiddag medan Felix sov. När han vaknade åkte vi över itll mina föräldrar och grillade, min bror kom också dit. Syrran var kvar med sin familj hos sina svärföräldrar, därför var inte de med och grillade igår. Vi blev kvar där till strax efter kl 22. Barnen var vakna hela tiden. Påväg hem somnade Ella i bilen, men Felix höll sig vaken hela vägen. Väl hemma var det inga problem att få Ella att fortsätta sova, och Felix att somna i sin säng.
Ella kom in till oss någongång under natten. Somnade om snabbt när hon la sig i vår säng. Strax efter kl 8 kom Felix in till oss, då tyckte han att det var morgon. När Felix väl kommit in, dröjde det inte länge innan Ella också vaknade.

Sommaren fortsätter att visa sin bästa sida, men strålande sol och 25-30 grader varmt ute. Efter frukost och lite plock hemma packade vi en väska och gick ner till Nälsta badet för lite bad. Båda barnen älskar att bada, och med armpuffar på blir de nästan simkunniga, nåja iallafall flyttkunniga. Efter en dryg timmes bad gick vi hem för att äta lunch, och för att Felix ska få sova middag. Det blir svårare och svårare att få honom att somna på dagen. Tror nästan dagen närmare sig när det blir dax för honom att slopa middagsvilan. Får se hur det blir när han börjar på förskolan igen i nästa vecka?!

söndag 4 augusti 2013

Helsingfors och lite bilder.

Ska lägga upp lite bilder från den senaste månade.
Detta är taget på skansen i början av juli. Vi var där tillsammans med min syster och Alma, och Camilla med hennes döttrar Jill och Liz. Var en lyckad dag.
Här grillas det för fullt, iallafall neligt Ella när hon såg denna bild

Här badar barnen i plaskdammen vid Nälsta badet. Ett ställe som vi besökt mycket under sommaren.

Påväg ut till Finnhamn för att möta upp morfar och morbror Mange vid mormor och morfars segelbåt.



I fredags åkte jag hemifrån strax före klockan 14 för att möta upp en barndomsvän inne i stan. Erica heter hon. Vi är uppväxta på samma gård, lekte en massa när vi var små. Hon är född i januari året efter mig, vi gick därför inte i samma klass. SÅ när vi började skolan lekte vi kanske lite mindre. I tonåren började vi umgås igen. Och har en hel del minnen tillsammans från den tiden. Strax efter att vi fyllt 20 flyttade hon till Göteborg tillsammans med en annan kompis och jag flyttade till Skövde för att läsa till sjuksköterska. Efter det har vi haft kontakt till och från via telefon och facebook. Allt efter att tiden har gått har vi hörts allt mer sällan. Sommaren 2011 var jag med familjen och hälsade på henne när hon var hos sin mamma och hälsade på med sin familj, men efter det har vi inte setts. Men i våras tog jag kontakt med henne via facebook. Vi pratade och bestämde att vi måste träffas. Bestämde att vi skulle åka på kryssning tillsammans. Den bokades in till första helgen i juli. Såg verkligen fram emot detta. Men när första helgen i juli väl kom låg jag nerbäddad i sängen med feber. Vi lyckades då boka om kryssningen till första helgen i augusti istället, och nu är vi där/ var vi där. SÅ i fredags var jag påväg in till stan för att möta upp henne vid slussen.
Här är vi precis ombordstigna på Vikinglines båt Gabriella. Varsitt glas mousserat vin köpte vi på båten för att fira att denna kryssningen äntligen blev av. Vi hade middag först kl 20 så vi hann sitta ute och prata ett tag innan vi gick till hytten för att börja göra oss i ordning.

Ordning gjorda i hytten innan vi begav hos till restaurangen för att äta middag. God mat, och mycket prat och skratt. Fin utsikt hade vi också.

Oxfile blev det till middag första dagen. Riktigt gott var det. Efter middagen blev det lite drinkar, massa snack och skratt, och även lite dans. Kom i säng strax efter kl 2. Hade ställt klockan på halv åtta för att hinna upp til frukost buffen och hinna göra oss i ordning innan vi skulle gå av i Helsingfors för en dag i Helsingfors. Tyvärr hade jag magknip större delena v tiden i Helsingfors, så det blev inte riktigt som jag hade hoppats. Men i slutet av dagen i Helsingfors kändes det mycket bättre. Unnade oss varsin glass vid hamnen i Helsingfors innan det var dax att gå på båten igen.
Kvällen i går blev lika lyckad som fredagskvällen. Vi har verkligen haft precis så roligt som jag hade hoppats och sett framemot. Känslorna när vi gick av båten var blandade. Jag längtade efter Ella, Felix och Tomas, samtidigt kändes det tråkigt att kryssningen som jag längtat efter så länge nu var slut. Men vi har sagt att vi ska göra om detta. Försöka göra det till en tradition att vi ses en gång per år med en övernattning, måste inte vara en kryssning. Bara att vi ser till att vi ses. Får inte gå så lång tid mellan att vi ses...
Tack Erica för en toppen helg. Hoppas att vi ses snart igen :)